Halaman

Rabu, 9 Mac 2011

Kek Gula Hangus /Kek Sarang Semut

Bahan-bahanya :

1 cawan gula pasir
1 cawan air





-gula cairkn dgn api yg perlahan shingga cair dan menjadi keperangan(xhangus) mengikut kehendak anda...
-setelah gula mjadi cair masukn air dgn perlahan dari bhgian bibir kuali (ini adalah teknik masak gula hangus yang saye bljr ngn tukng msk profesional....kalau kite simbah terus air pd gula yg dhanguskn 2 myB anda akn melecur tkena perciknya...moral of the story is...bhati-hati...gnkn tknik yg betul....)

then,

1 cawan susu pekat
2 sudu majerin

-dimasukan ke dalam gula hangus td dan kacau sebati dan majerin mjadi cair
- biarkan seketika sehingga sejuk or suam or jgn smpai sejuk dmana keadaan marjerin beku semula pla....

seterusnya,

3 or 4 biji telur (ikut kesesuaian gred telur)
1 cawan penuh tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonate

-selepas yang td sejuk barulh masukan telur dan bancuh/mixer/blender...(kalau saye godak2 or kacau ngn garpu je dalam kuali 2....asalkan sebati n telur x begentel)
-dah 2 tepung n bikarbonate d ayak bersama supaya bikarbonate serata bila digaul ngan bancuhan cecair...
-sebatikan semuanya sehingga tepung xbrapa begentel....

-sediakan acuan kek gula hangus yang digriskan dengan majerin
-tapis adunan terlebih dahulu barulah dimasukan ke dalam acuan
-tutupkan acuan
-gunakan dapur gas anda dengan api yang sangat perlahan
-aduanan sebanyak ini mengambil masa lebih kurang 20-30mnt....kena cek n bau2 takut hangus...kaedah bakar kat dapur gas ni lebih mudah bg yg xde oven....

*gambar ni hasil yg saye bt smlm...tp time bt ni susu pekat saye guna ckit je cz 2 je yg ade lg kat dpur....tp rsnye ttp ok....kesimpulnya...susu pekat ni juz nak mnyedapkan sje...cubalah....wt mnum petang karang.... :)

SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan: