Halaman

Khamis, 24 Februari 2011

Puding Lumut / Agar2 Pandan



Bahan-bahanya :


2 paket agar2 Swallow (yg seumpama dgnya)
8 cawan air (sukatan kalau guna tea cup, kurangkan sedikit jgn smpai ke mulut cawan..gn sukatan coffee cup-kecil ckit)
7 helai daun pandan
1 biji kelapa parut
1 cawan gula
sedikit garam

Cara-caranya :

1. racik2kan daun pandan terlebih dahulu
2. kisarkan air bersama kelapa parut dan daun pandan dan perahkan.
3. kemudian didihkan hasil kisaran tadi bersama agar2, gula dan sedikit garam..
4. kalau nak tau agar2 anda telah sedia/masak kacau sentiasa dengan api perlahan sehingga terbit buih2 ketam yang halus...itu bermakna puding anda siap masak dan ble lah di sejukan sehingga menjadi keras...

Petua memasak agar/ membuat puding :
- khususnya bila masak agar2 yang menggunakan santan adalah lebih baik dikurangkan sedikittttt airnya kerana kelapa akan menghasilkan cecairnya sendiri apabila dkisar dan diperah...
-garam pula berfungsi untuk membangkitkan rasa....mak saye selalu kata kalau masak masakan bersantan kna letak sedikit garam supaya terasa lebih lemaknya...
-selain tu2...kalau nak pastikan agar2 masak akan timbul buih2 ketam...itu tndanya agar2 dah masak dan hancur...
-kalau masak masakan bersantan kena sentiasa dikacau supaya tak pecah lemak santan/santan menjadi bergentel..kna masak dengan api yang perlahan...tp kalau masak masakan lauk bersantan dengan api yang kuat 2 maknanya masakan 2 nak santan td terbit minyak seperti masak kurma r rendang.....

Tiada ulasan: